Jak správně měřit úlovky 


 obrázek  

Při pohledu na titulek vás nejspíš napadne, že obsah článku je určen výhradně pro začínající rybáře. To však není pravda. I mezi rybáři se totiž najde nemálo jedinců, kteří úlovky měří špatně. Chtěl bych tedy všem chybujícím přiblížit, jak se ryby mají správně měřit a jak se neprovinit proti § 11 vyhlášky č. 197/2004 Sb., proti zákonu o způsobu měření délky ryb a nejmenší lovné míry vybraných druhů ryb v rybářském revíru.




Přestupek proti Rybářskému řádu však není jediný důvod, proč tento článek píšu. Spousta rybářů své trofejní úlovky většinou prezentuje ve všelijakých soutěžích, na internetu či v rybářských časopisech. Jistě uznáte, že je nespravedlivé,
když jeden rybu změří správným a druhý chybným způsobem. Správné měření úlovků podporuje i bezchybné vedení statistik o velikostech ulovených ryb. V odstavci 1 výše uvedeného zákonu je věta: „Délka ryby se měří od vrcholu rypce po konec nejdelších paprsků ocasní ploutve.“ Toto vyjádření ne každý chápe správně, a tak se může stát, že určitá osoba naměří např. 37 cm dlouhému kapříkovi o 3 cm více. Pak si třeba podměrečného kapra ponechá a přijde člen RS.  Důsledky si domyslíte.

Kde se stala chyba? Nejčastější nedorozumění bývá, když rybáři měří úlovky „přes břicho“. Změřit délku ryby totiž neznamená změřit polovinu obvodu jejího těla. Tento chybný způsob měření dokáže měřené rybě přičíst poměrně hodně
centimetrů, hlavně je-li ryba hodně vykrmená. Bohužel takto ryby měří valná část rybářů. Správně se má metr přiložit vedle těla ryby a jeho začátek, tedy 0 cm by měl svírat přesně pravý úhel s nejvyšším koncem ocasní ploutve. Ta by měla být v přirozené podobě, tedy roztažená. Když jednotlivé paprsky ploutve naopak přitisknete k sobě, ryba také naroste o nežádoucí délku. Ústa ryby též musí samozřejmě s metrem svírat devadesát stupňů. Nejpřesnější měření ryb je však, když úlovek přiložíte přímo na metr. Takto se ryby měří například při rybářských závodech. Pak se dají úlovky měřit i s přesností na milimetry.



nahoru


Kdy a kde je ten nejlepší čas? 


Plavané se můžeme věnovat téměř po celý rok. Zvlášť, pokud se v každém období zaměříme na správné cílové ryby. Začátek roku (leden, únor) je pro plavačkáře většinou nejslabším obdobím, voda
bývá tou dobou opravdu ledová, klidnější místa často pokrývá led a tak není mnoho míst, kde můžeme být s plavanou úspěšní. Teplejší voda, která se vypouští pod přehradami, je jednou z možností, kde najít i v mrazivém zimním počasí ryby, jež jsou aspoň trochu aktivní.




Lovit budeme hlavně na živočišné nástrahy, lovné místo můžeme průběžně lehce prokrmovat vnadicí směsí, záběry přijdou spíš uprostřed vodního sloupce a u dna.

Které ryby lze v zimě lovit? Zejména okouny, podoustve, ostroretky, plotice a tlouště. Občas (především v blízkosti větších měst) se najdou i další, sice pro leckoho nepříliš „vábné“, ale úlovek slibující lokality, jakými jsou vyústění kanalizací a odpady potravinářských závodů (sýráren, mlékáren apod.). Nástrahy použijeme menší, ať už to budou masní, bílí či kostní červi, larvy chrostíků, patentky, nitěnky nebo menší žížaly.

Zjara a v letním období lze na plavanou lovit úspěšně téměř všechny druhy ryb, na přelomu října a listopadu to totiž začne být opět o něco slabší a věnovat se budeme zase hlavně okounům, ploticím, tloušťům, popřípadě marénám či jiným síhovitým rybám. Aktivitu ryb (především na stojatých a pomalu tekoucích vodách) a jejich zájem o potravu velice ovlivňuje vítr. Ten totiž i jemným čeřením hladiny zvyšuje obsah kyslíku ve vodě a tak bezvětrné dny (především ve spojení
s vyššími teplotami) za letních dnů bývají pro rybáře horší. Nejpříznivější je mírný západní nebo jihozápadní větřík, dobrým znamením je i teplý vánek, který se zvedne za chladnějších dnů. Při silnějším větru navíc vodní masa v pohybu čeří dno, což je pro mnohé rybí druhy (hlavně pro ryby, žijící u dna) signálem k vyhledávání potravy. Vítr a vlnky působí i splachování a spad drobných živočichů ze břehu i pobřežní vegetace, což je zase zdrojem potravy pro druhy, zdržující
se u hladiny. Vítr, pokud není příliš silný, je tedy spíš naším přítelem, až na ostrý severák či chladné východní větry.



nahoru


I - Kdy a kde je ten nejlepší čas? 


Přívlač má svá pravidla a zásady, přesto však neustrnula jen u vyzkoušeného a ověřeného. Rybáři stále (se střídavými úspěchy) zkoušejí nové nástrahy, způsoby jejich nabízení, objevuje se nové náčiní, pomůcky. Prostě ve vláčení je stále možnost setkat se s něčím novým a v praxi to vyzkoušet. I za poměrně problematických podmínek tedy existují možnosti, jak rybám vláčenou nástrahu nabídnout tak, abychom měli co největší šanci vyprovokovat je k záběru. Proto je dobře, známe-li momentální podmínky na revíru, který chceme navštívit, stejně jako složení rybí obsádky.



Málokomu se totiž chce tahat s sebou velkou (často opravdu obsáhlou) zásobu nástrah, popřípadě i další navijáky a pruty, o dalších drobnostech ani nemluvě. Přesto se často vyplatí mít s sebou alespoň několik nástrah, které se typově výrazně liší od běžně používaného sortimentu. Mohou to být odlišné velikosti, barevné provedení, hmotnostní kategorie, wobblery určené pro vedení v různých hloubkách a podobně. Pokud totiž dravci začnou být aktivní a naši nástrahu sice sledují, ale k záběru nakonec nedojde, může právě radikální obměna vše změnit.

Všeobecně platí, že čistá, křišťálově průhledná voda bývá problematická

Především na pomalých a stojatých vodách, kde ryby mají většinou dostatek času si nástrahu důkladně prohlédnout. Lépe jsme na tom v blízkosti porostů vodních rostlin a při lovu přímo mezi nimi. Sluneční svit může přitažlivost některých nástrah sice výrazně zvýšit, stejně tak ale příliš nápadné a podezřelé „blýskání“ může být faktorem, který způsobí náš neúspěch (nebo k němu alespoň výrazně napomůže). Potom je občas třeba sáhnout spíše po matných či tmavěji  zbarvených nástrahách, popřípadě i po menších velikostech. Rychlost vedení nástrahy závisí samozřejmě na mnoha skutečnostech, ať už je to druh lovené ryby, snaha o napodobení pohybu specifické kořisti, teplota i průhlednost vody. Je
jich řada. Stejně tak bývá velice různorodá i správná velikost vhodné nástrahy. Někdy i velcí dravci preferují menší vzory (napodobující tou dobou se hojně vyskytující potěr nebo malé rybky, drobné vodní živočichy a podobně). Dravci občas nevybíravě útočí i na poměrně velké nástrahy, ať už z důvodu ochrany svého teritoria či prostě dávají přednost většímu soustu. V zásadě lze říci, že v nízké a čisté vodě budou vhodnější nástrahy menší, nenápadněji zbarvené a naopak
v přikalené vodě na sebe spíše upozorní a dravce vyprovokují nápadněji zbarvené, větší nástrahy. V kalnější vodě nevadí, působí-li větší nástraha rozruch, který by za jiných podmínek ryby spíše plašil. Kupříkladu malé štiky a okouni často atakují i nástrahy, dosahující téměř jejich velikosti. Podívejme se tedy na jednotlivé druhy dravých ryb a vhodné podmínky k jejich lovu.



nahoru


O úhoře se dnes pečuje všude, nejen v Evropě 

Oživotní osudy úhoře říčního se dnes zajímají odborníci nejen u nás, ale ve všech zemích, kde byla a dosud je tato ryba považována za rybu původní. Vliv negativního působení člověka se na osudu této ryby podepsal natolik, že nám úhoř říční (Anguilla anguilla) doslova mizí před očima. Shrnout všechny vlivy, které se postaraly o rychle klesající početnost těchto ryb, není jednoduché tím spíše, že se příčiny (jejich rozsah) mohou od sebe v závislosti na odlišnosti místních podmínek značně lišit.



Někde to je přílišný odlov starších dospívajících ryb, jinde znečištění vnitrozemských vod, rostoucí množství vodních elektráren, jejichž turbíny ničí ryby sestupující po dosažení určitého věku směrem k moři. Také vysoké hráze přehrad zabraňující protiproudovým migracím nejmladších jedinců, neúměrná spotřeba nejmladších jedinců, odlovených v ústích řek do moře. Akvakulturní intenzivní chovy zvláště v Asii a v Evropě a v neposlední řadě i rozšíření parazita: krevnatky úhoří. Starší úhoři pak hynou. Většinou se jedná o kombinaci několika negativních příčin současně. Skutečností zůstává, že se na všech příčinách nejvyšší měrou podílejí lidé sami.

Smutná zásluha člověka na úbytku dospívajících ryb

Český podíl je však v tomto směru zanedbatelný ve srovnání se ztrátami a vlivy působícími v jiných oblastech výskytu úhoře (zejména z hlediska objemů úlovků hospodářskou těžbou i udicí).

V posledních dvou desetiletích se u nás (celosvazově) nejvíce úhořů ulovilo v roce 1991. Společně na mimopstruhových a pstruhových revírech to v uvedeném roce bylo 1,2 ks/ha a 0,86 kg/ha. Do roku 2006 však úlovky postupně klesaly, až v roce 2006 již to bylo pouze 0,68 ks/ha a 0, 47 kg/ha. Úlovky u jednotlivých ÚS se od sebe značně liší a kolísají od 0,33 ks/ha, 0,23 kg/ha až po 1,42 ks/ha, 0,97 kg/ha u jednotlivých ÚS (v roce 2006). Náš menší (rybářů), ale také spolupůsobící podíl na celkovém snižování početnosti úhořů však spočívá především ve zhoršování životních podmínek. Týká se to nejen běžného znečištění vod, ale i hydrologických vlivů, jako úprav toků či budování neprůchodných příčných překážek (přehrad, vysokých jezů s MVE aj.), zanesení dříve členitého dna bahnem smožným toxickým vlivem atd. K nám, tedy do hlubokého vnitrozemí, úhoří plůdek (monté,
glass eel) už téměř sto let dovážíme střídavě z Německa, Francie, Itálie a Anglie v různých počtech (podle finanční situace a také nabídky). Ještě začátkem sedmdesátých let minulého století nebylo obtížné při průzkumu řeky el. agregátem, například při pravém břehu Vltavy nad zbraslavským mostem (nad soutokem s Berounkou), prokázat přítomnost stovky úhořů na dvou až třech stech metrech kamenitého pobřeží. Komerčně však tam loven nebyl a tak lze předpokládat, že většina z přítomných úhořů odtud tehdy odplula.



nahoru


Jmenuji se ... kapr obecný 

Stěží se najde rybář, neřkuli dospělý občan i dítě, kterým by byl cizí pojem „kapr“; přinejmenším v době vánočních svátků. Někdo může namítnout, že pojednání o této rybě v tomto časopise by mohlo být považováno za nošení dříví do lesa. Ale nemylme se, čtěme dál a jistě v textu najdeme přece jen něco nového, nebo pozoruhodného, čeho jsme si dosud ve spojitosti s touto populární rybou nevšimli




Jmenuji se tedy KAPR OBECNÝ, Cyprinus carpio Linnaeus, 1758 a patřím do čeledi kaprovití. Původním domovem mého zrození je povodí Černého, Kaspického a Aralského moře, či jezera. Dalším centrem mého rozšíření je oblast Tichého oceánu od Amuru až po jihovýchodní Asii. Do našich vod jsem se dostal v období mladších třetihor povodím Dunaje.

Mám v oblibě mírně tekoucí a stojaté vody. V řekách dávám přednost cejnovému pásmu, kde spolu s cejny, ploticí, línem, jelci a štikou, případně s candátem a sumcem, tvořím s ostatními kapry hlavní složku rybí obsádky. Rád osidluji úseky nadjezí, tůně s přirozenými břehy a s hlavním
tokem spojená ramena. S výstavbou údolních nádrží se podstatně rozšířilo mé životní prostředí, kde často nacházím dobré podmínky pro trvalý rozvoj. Připomínám, že jsem hejnovou rybou, vyhovuje mi měkčí dno s usazeninami a příbřežní vegetace.

Charakteristika


V důsledku umělého křížení a chovů existuje řada typů kapra, z nichž jeden z nejčastějších je uveden na prvním obrázku. Typické zbarvení bývá u hřbetu modročerné, u boků mosazné, u břicha žlutobílé, u ploutví světlé a u oka zlatavé. Podle existenčních podmínek se vytvořily
tři typické odchylky od původní divoké formy: imořádně nízkohřbetá, nízkohřbetá a vysokohřbetá.



nahoru


Zapomínáme na líny? 

Lín obecný (Tinca tinca) patří (možná neprávem) mezi trochu opomíjené ryby našich vod. Běžně sice nedosahuje zrovna úctyhodných rozměrů, vždyť velikost nejběžněji lovených ryb se pohybuje v rozmezí 20–35 cm, ve vhodných podmínkách však může jeho velikost přesahovat i 40 cm a hmotnost až 1,3 kilogramu. Vzácně se uloví i líni, přesahující půlmetrovou hranici. Tato kaprovitá ryba je obyvatelem především stojatých vod (často především důkladně zarostlých a lehce zabahněných úseků), občas se s ní setkáme i v pomalu proudící vodě nížinných řek. Lín bývá zbarven do hnědavého tónus nazlátlým nádechem, na malé hlavě má pár krátkých vousků a to (spolu se zaoblenými ploutvemi) umožňuje tuto možná na pohled trochu zavalitou rybku snadno identifikovat i rybářským začátečníkům.




Tělo lína je chráněno silnou kůží s pevně vrostlými drobnými šupinkami, celé je pak pokryto silnou vrstvou ochranného slizu. Pro většinu rybářů zůstává spíš jakousi „doplňkovou“ rybou, často se ho podaří ulovit především při lovu cejnů, bílých ryb u dna či při lovu kaprů na menší nástrahy. Jeho potravou jsou zejména drobní živočichové dna (měkkýši, pijavky, larvy hmyzu, nitěnky), přijímá i potravu rostlinnou. Někdy sice lze zahlédnout i velké líny u hladiny, záběru se ale dočkáme téměř vždy u dna.

NÁSTRAHY A MÍSTA K LOVU

Líny budeme hledat v blízkosti rákosových porostů, trsů stulíků či leknínů, nejlépe v místech s lehkým nánosem bahna a kalu na dně. Hloubka se může pohybovat od necelého metru až po několik metrů. Známe-li ta správná místa, určitě na nich nějakého toho lína zastihneme. Pokud není na dně vrstva usazeninpříliš vysoká, ryba si snadno najde i zapadlou nástrahu. Řídí se totiž rozhodně spíš čichem než zrakem (jak napovídají i malá očka), nejčastěji totiž poctivě „prosívá“ nános na dně. Na místech s vyšší vrstvou usazenin či bahna použijeme spíš lehčích nástrah (či nadnášecích prvků), popřípadě lovíme na plavanou s tím, že si pečlivě změříme hloubku a nástrahu umístíme pouhých pár centimetrů nade dnem.



nahoru


Pruhovaní kanibalové 


 

S okounem se setká zřejmě každý člen Petrova cechu velice záhy. Vyskytuje se totiž prakticky ve všech typech vod, navíc často v hojném počtu. Tyto ryby se zdržují většinou v hejnu a v hejnu také loví. Jejich nájezdy do houfů potěru a drobných rybek nám velmi často prozradí jejich přítomnost a leckdy došlova nezřízený apetyt. Dokáží rybky donutit i ke zcela zoufalým únikům, kdy končí občas až na břehu a pruhovaní nájezdníci na ně číhají tak blízko, že jim vykukují ostnaté hřbety z vody.

Ti větší, kteří se pak stávají objekty našeho zájmu, se drží o něco dál, přece jsou už zkušenější, kořist jim stejně neunikne. Okoun je jednou z ryb, jejichž aktivita trvá s určitými přestávkami často po celý den, ty větší už ale nebývá tak snadné přelstít, ačkoli o nich často velice dobře víme.



S oblibou se zdržují v místech, kde mají nedaleko dostatek potravy a vhodné úkryty, jako jsou kupříkladu spadlé stromy, zatopené zbytky staveb, pařezy na dně či kamenité závaly. Drží se také v blízkosti prudkých zlomů na dně a v místech původního vymletého koryta. Kdo dobře zná dno, je při lovu okounů ve výrazné výhodě.

Okouni se vytírají od března do května


Jikry nalepují v celých pásech na kameny a vodní rostliny; od dospěle jikernačky jich může být i nad 250 tisíc. Potěr se z jiker vykulí přibližně po týdnu, kdy bývá okamžitě decimován většími příbuznými. Na pstruhových revírech se setkáme hlavně sokouny menších velikostí. Vzhledem ke své žravosti tam patří mezi nežádoucí hosty a pokud se někde rozmnoží více než je přijatelné, mohou na malých pstruzích napáchat značné škody.


nahoru


Jmenuji se ... lipan podhorní 

Tento díl pojednává o vysoce ceněné rybě, jejíž vyobrazení bývá sice v různých písemných a zejména propagačních materiálech ČRS i MRS časté, ale kterou mnozí naši rybáři nikdy neulovili, ba ani nespatřili v jejím přirozeném prostředí. Její zdolání muškařskou dicí bývá považováno za prověrku zvládnutí této techniky lovu.



Jmenuji se LIPAN PODHORNÍThymallus thymallus , Linaeus 1758. Vyskytuji se hlavně v rybích pásmech, která bývají po mě nazývána, tedy v lipanových. Díky intenzivnímu vysazování někdy osidluji i druhotná pásma, hlavně pod výše položenými nádržemi. Vyžaduji štěrkopískové a kamenité dno hlavně tam, kde jsou také porosty vodních rostlin vyrůstající ze dna a břehy porostlé stromovím.

Charakteristika

Lipan podhorní má ze stran mírně zploštělé tělo s malou hlavou a drobnými šupinami. Jejich počet nad postranní čarou je 7–8, na postranní čáře 74–98 a pod touto čarou 7–8. Horní čelist má poněkud delší než spodní, na obou pak
drobné zoubky. Barvu hřbetu má šedou až tmavozelenou, boků šedomodrou až šedozelenou se stříbřitým leskem. Břicho má bíložluté, ploutve slabě žluté až nafialovělé, oči zlaté, černě kropenaté. Nádherně tvarovaná je zejména hřbetní
ploutev, podle níž snadno rozeznáme samce od amice. U samců je konec hřbetní ploutve zašpičatělý, u samic naproti tomu zakulacený.



nahoru


Lopatky a zrcátka 

Jednou z nejrozšířenějších ryb v klidnějších úsecích našich řek a na stojatých vodách je bezesporu cejn velký (Abramis brama). Ve stejných lokalitách se často setkáme také s cejnkem malým (Abramis bjoerkna), rybáři často přezdívaným „skalák“, rybou na první pohled velmi podobnou, dosahující však výrazně menších rozměrů. Cejni se díky shodnému období výtěru kříží často i s dalšími kaprovitými rybami, například s ploticí a perlínem. Jikernačka může naklást až 300 tisíc jiker. Ty se ale stávají vyhledávanou kořistí dravců, zejména okounů a sumců, kteří nepohrdnou ani vysílenými rybami po výtěru.




Tření probíhá v travinách u břehu a bývá poměrně bouřlivé, při procházce kolem vody ho lze jen těžko přehlédnout. Cejn velký dosahuje občas i délky přes sedmdesát centimetrů a hmotnosti přes pět kilogramů. Rozlišit cejna velkého a cejnka malého lze nejlépe podle lehounce načervenalých párových ploutví u cejnka malého. Často se však setkáme i s kříženci, u kterých rozlišení je už velmi obtížné. Vzácně se lze setkat s cejnem siným (Abramis ballerus) a na moravských řekách s cejnem perleťovým (Abramis sapa).

Cejn není příliš vysoko ceněn pro své maso. Je poměrně řídké a s nevýraznou chutí, navíc je prošpikováno (především ve hřbetě) značným množstvím svalových kůstek. Je spíše oblíben jako sportovní ryba, jejímž lovem se můžeme s použití jemného náčiní pobavit prakticky v kterémkoli ročním období. I z cejnů však lze připravit pochoutky pro mlsné jazýčky, ale o tom až později.

Kde budeme cejna hledat? 

Jeho potravou jsou především drobní živočichovédna (měkkýši, patentky, larvy hmyzu, nitěnky), drobnější bentos a plankton, velmi častodává přednost místům s měkkými nánosy na dně. Koncem zimního období a na začátku jara ho ulovíme v mírně táhnoucí vodě,vyšší aktivitu ryb můžeme pozorovat zejména v úsecích pod přehradními nádržemi, jelikož vypouštěná teplejší spodní voda rybám umožňuje přijímat potravu i za vyloženě chladného počasí. Často se loví i přímo ve městské aglomeraci. Ovšem ryby, nachytané u vyústění kanalizace, odpadů mlékáren či sýráren, zdravotnických zařízení a podobně (a že právě tam jich bývá požehnaně!) bych rozhodně jíst nedoporučoval. Jejich maso totiž snadno absorbuje nežádoucí pachy a látky (přírodní i chemické) a ačkoli ryby v těchto místech často dobře prospívají, je to opravdu jen o tom, jak si v jinak „mrtvém období“ zachytat.



nahoru


Rekordní štiky pod lupou 


 

Štika obecná (Esox lucius) se prý může dožít až 50 let a na severní polokouli je to nejrozšířenější druh. Pokud má dostatek prostoru, vhodné potravy a vyhovují-li jí i abiotické podmínky (teplota, chemické složení vody) toho kterého místa, pak může dorůst až v několik desítek kilogramů těžkou rybu.



Další druh štiky, severoamerická štika muskalunga (Esox masquinongy), může dosahovat větších rozměrů než naše štika obecná, ale u nás se rozhodně nevyskytuje. Může dosáhnout hmotnosti až 40 kg a více, a je největším druhem čeledi štikovitých. Ostatní druhy štik, například štika řetízková (Esox niger) a štika americká (Esox americanus), jsou v porovnání se štikou obecnou a štikou muskalungou velice malé.

Pojďme si nyní povědět něco o růstových možnostech naší štiky obecné

V jak těžkou rybu může za těch několik desítek let svého života vyrůst? Jaké jsou rekordní úlovky štiky obecné? A jaké faktory přispívají k tomu, že se štika obecná stane trofejní rybou?

Je zřejmé, že v minulosti štiky dosahovaly daleko větších rozměrů než v současnosti. Před sto a více lety zkrátka nebyl vyvíjen rybáři tak zdrcující tlak jako nyní. Průmyslové lovy sítěmi a neustále se rozvíjející sportovní lov štik zcela jistě omezil jejich početnost a mnohde zbrzdil jejich růstové možnosti. I když se můžeme v literárních pramenech dočíst o úlovcích štik pohádkových rozměrů, dnes už jsou takové úlovky, troufám si říct, nemožné. Zatímco na Slovensku byla prý nalezena uhynulá štika 47 kg těžká a 160 cm dlouhá,
v Anglii byla vylovena štika 65 kg těžká a v bývalém SSSR evidují štiku o hmotnosti dokonce 80 kg. O takových rybách většinou sportovní rybáři ani nesní, protože kdyby je chytili, patrně by pro ně lov štik ztratil kouzlo.

Zůstaneme nohama na zemi a podíváme se na trofejní štiky z posledních několika desítek let. Trofejní ryba je jistě věc individuální. Z malé říčky, chudé na potravu, může být vylovená sedmdesátka považována za trofej, ale z jiné větší a úživnější vody by se úlovek takové štiky řadil mezi průměrné. Budu se věnovat jen největším rybám, které byly většinou ulovené v rozlehlých přehradních nádržích nebo velkých řekách.

nahoru


Znáte dobře své náčiní? (24) - Podběráky 

Jistě jste již zažili u vody situaci, kdy jste měli zaseknutou velkou rybu, její vylovení se chýlilo ke konci a váš podběrák byl složený v batohu… Pak nezbývá než jednou rukou zvládat rybu a druhou se snažit rozdělat podběrák. A to nemusí být právě jednoduché. Nakonec to však nějak zvládnete a rybu přece jen vylovíte. Teprve pak vám spadne kámen ze srdce a přísaháte, že stejnou chybu už nikdy neuděláte.



U jednoho mého kamaráda jsou tyto adrenalinové chvíle téměř pravidlem. Přestože je velmi schopný rybář, věří, že když bude mít podběrák připravený k okamžitému použití, záběru větší ryby se nedočká. A tak každou chvíli prožívá nervy drásající chvíle. Musím ale uznat, že za dlouhá léta chytání už má rozdělávání podběráku jednou rukou docela dobře nacvičené.

Neberte si z něho příklad!

Snadno tak můžete přijít o svou trofejní rybu. Při chytání ryb je jejich vylovení ten nejriskantnější manévr a je třeba se na něj dobře připravit, nejlépe, jak umíme. To znamená nejen skutečnost, že podběrák máme rozdělaný a vždycky hezky po ruce, ale podebíráme ryby jen skutečně unavené a nesnažíme se dostat do podběráku ryby kladoucí zuřivý odpor. Svěřit vylovení ryby jiné osobě se nemusí vyplatit, zvláště když ji neznáte. Nejednou můžete vidět, jak se u úspěšného rybáře, který zdolává velkou rybu, shluknou okolní kolegové.



nahoru


Carcharodon megalodon, pohádka nebo skutečnost? 

Tento článek není o rybaření. A dokonce není ani o rybách. Přesto může být pro rybáře zajímavý a jistě donutí alespoň některé čtenáře Rybářství k nejrůznějším úvahám. Zvláště pak příznivce záhad a tajemství. Řeč bude o prehistorickém druhu žraloka, který možná stále brázdí temné hlubiny světových oceánů. Říkají mu Carcharodon megalodon.



Tato mystická paryba dráždí světové badatele a laickou zainteresovanou veřejnost již dlouho. Vědci povětšinou zarytě tvrdí, že tento předchůdce dnešního lidožravého žraloka (Carcharodon carcharias), vyhynul již před 3 miliony let. Lovci senzací a lidé milující záhady však věří, že megalodonský žralok stále ještě žije. Vždyť zuby žraloka megalodona, jejichž stáří je „pouze“ 10–12 tisíc let byly prokazatelně nalezeny ve vrchních nefosilizovaných vrstvách mořského dna.

Megalodon se tedy mohl klidně setkat s primitivními zástupci lidské civilizace

A odtud je již krůček k přežití do dnešních dob. Profesor J. L. B. Smith byl již roku 1938 přesvědčen, že tento dokonalý stroj na zabíjení přežil. A to v mořských hlubinách.

Philippe Janvier, paleontolog specializovaný na fosilní ryby, ve své kanceláři opatruje jako oko v hlavě žraločí zub delší než dvanáct centimetrů. „Tento zub mi dal Bernard Seurat, odborník na žraloky z ichtyologické laboratoře v Cuvierově ulici. Spolu s dalšími ho našel v naplaveninách na mořském dně nedaleko Nové Kaledonie. Vypadá úplně stejně jako pravěké žraločí zuby, až na jednu maličkost… Byl nalezen mezi zbytky současné fauny a není vůbec fosilizovaný…“

nahoru